Tour de France - regler, klassement, point

Tuesday, July 1st, 2008

FĂĄ styr pĂĄ reglerne for, hvordan man vinder Tour de France

Grundlæggende vinder man Tour de France ved at gennemføre hurtigst. Man oppe imod stopuret. Så enkelt og dog så ubarmhjertigt. Den gule førertrøje er indbegrebet af touren.  Den sidder på den rytter, der fører i tidstagningen. De enkelte rytteres placering er i forhold til den førende rytter. Den gule trøje blev indført på foranledning af journalisterne, der gerne ville kunne genkende den førende rytter. Det hele afgøres dog ikke af stopuret alene. Klassementet er en konkurrence på den samlede tid i løbet. Man kan tjene bonussekunder. I de indlagte spurter bliver der tildelt seks, fire og to sekunder til de første tre ryttere. Ved målstregen er der 20, 12 og otte sekunder til nummer et, to og tre. Som noget nyt får man bonussekunder ved alle etapeafslutninger.Omvendt kan man blive tildelt ekstra strafsekunder, hvis man snyder ved eksempelvis at blive trukket af holdvognen eller modtage forplejning på de sidste kilometer af etapen.Hvis en rytter styrter inden for de sidste tre kilometer før en etape slutter, tildeles han den samme tid som den gruppe han kørte i, da han styrtede.

Men der er også en tidsgrænse for, hvor lang tid man må være om at komme i mål på en etape. Den beregnes som en procentdel af den hurtigste rytters tid. Jo sværere den er og jo hurtigere, den bliver kørt, jo større en procentdel må man komme senere. Klarer man det ikke inden for tidsgrænsen, udgår man af løbet.

Holdkonkurrencen

Ingen af de store individualister ville kunne gøre sig uden deres hold i ryggen. Derfor holdkonkurrencen. Holdklassementet beregnes ud fra holdets tre bedst placerede ryttere på hver etape. De tre bedste rytteres tider bliver lagt sammen, og det hold, der har brugt mindst tid, vinder etapens holdkonkurrence. Disse tider giver så et samlet klassement. Tidsbonus og straf tæller ikke med. Man kan kende det førende hold på at de kører med et gulgrønt rygnummer. 


Bjergkonkurrencen

Der er dog også konkurrencer i konkurrencen: Bjergkonkurrencen med den prikkede bjergtrøje blev indført i 1975. Point vindes ved at komme først over bjergene, som er delt ind i kategorier. For at gøre konkurrencen mere spændende, blev der i 2004 indført dobbelt op på det sidste bjerg, hvis det er etapens afslutning. Dog kun for kategori to eller højere. 

tour-de-france-2281675_blog.jpg

Tour de France er bĂĄde for de hurtigste, de bedste bjergryttere og de bedste spurtere

Sprinterkonkurrencen

Denne delkonkurrence er en chance for sprinterne til at gøre sig bemærket, da de som regel ikke kan erobre den gule trøje. Som med tourens andre konkurrencer skal man holde helt til Paris for at vinde den. 


Ungdomskonkurrencen

Alle ryttere under 25 år kan være med i dette løb i løbet, som altså også er en konkurrence på tid og et ungdomsklassement. Den hvide ungdomstrøje blev indført i 1975.

Angrebskonkurrencen


Endelig belønnets den mest angrebslystne rytter, som ikke nødvendigvis kan gøre sig gældende i nogen af klassementerne. Denne rytter bliver udpeget af en jury hver dag. Man har ikke en særskilt trøje, men rygnummeret er rødt i stedet for sort.

Det kombinerede klassement har også været en delkkonkurrence, som er kommet og gået, men som udgik i 1990. Det var ellers en delkonkurrence for de gode allroundryttere, der er i stand til at gøre sig gældende både på tid, i bjergene og i spurterne. Eddie Merckx var en af disse sjældne helstøbte ryttere.

FAKTA

Læs om konkurrencereglerne i Tour de France på Wikipedia , TV2.dk,

DR.dk.

Flere danskere har kørt den gule trøje: Kim Andersen, Rolf Sørensen, Jørgen V. Pedersen, Bo Hamburger, Bjarne Riis og Michael Rasmussen.

Michael Rasmussen vandt bjergkonkurrencen i 2005 og 2006 og kørte i trøjen, da han blev taget ud af løbet i 2007.

 

This entry is filed under Tour de France. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Responses are currently closed, but you can trackback

No Comments to “Tour de France - regler, klassement, point”

Comments are closed.